Blog ini tentang Embun, ditulis oleh Ummi dan Ayahnya buat kenangan Embun masa hadapan.
RSS

Saturday, November 5, 2011

Embun dua tahun

Embun anak yang bijak... pagi2 sudah bangun dan bertanya, "ummi nak work, wawa nak gi school?".. :)
dan terus saja dia bangun dan berkata ,"nak salam!"

Embun duduk dengan tok mama di rumah sementara ummi pergi kerja,,, dan adik Kekwa di taska ..kesian juga mereka dua beradik, terpaksa berjauhan sementara ummi nak cari pembantu atau pengasuh buat mereka berdua.. nanti dah ada pengasuh, dua2 boleh la duduk rumah...

Tok mama pula sudah berumur 63 tahun... kesihatannya tidaklah seperti orang muda2.. nak bangun sedikit, sudah mengaduh sakit lutut.. bayangkan mahu jaga dua beradik sekali. tak sampai hati ummi nak biarkan mama jaga mereka....minggu depan tok mama akan buat pembedahan telinga dan mata... lepas ni siapa pula nak jaga Embun, mungkin Embun yang kena jaga tok mama pula.. :)

Satu hari, Ummi lihat Embun solat maghrib sendiri. Ummi bermain dengan adik sementara Embun kusyuk hampar sejadah dan solat.. tiba, ummi terlelap... dan ummi terdengar suara orang bernyanyi..dan menyebut "Allah..." rupa2nya Embun sedang mengaji al quran! comel je kamu ni Embun.. semoga besar nanti kamu menjadi anak yang solehah..


Thursday, August 18, 2011

Alif ba ta

U : A

E : A

U : Ba

E : Ba

U: Ta

E : Ta

U: Sa

E:  Sa

U : Ja

E : Ja

U : Kha

E : Kha

U : Kho

E : Kho

U : Da

E: Kakak lah!

U : Da

E : Kakak!

U : erk.... Da... bukannya ummi sebut nadaa... heheeee

Wednesday, June 29, 2011

fxggggwcwxan nadaa binti wan ahmad fadzil st
bk  .SKWN

Anak yang rajin..

video

Friday, June 17, 2011

Mirror mirror

Embun and her magic mirror

Wednesday, May 25, 2011

Embun & Baju Kurung


Embun sangat gemar memakai baju kurung, selepas mandi, Embun akan ambil sendiri baju dia. Dan pilihannya selalu mesti baju kurung!
Kata alangnya(kakak saya); "dia ni mcm okid! suka pakai baju kurung, tapi perangai macam boy, nakal!!!" hihihihi...
Lihatlah aksi anak dara saya cik embun ni memakai baju kurung

waktu hari Aqiqah Kekwa di Islamabad, si kakak ni sibuk nak try tilam adik.. hihi
Eidulfitri 2010 yang lepas..
Baju kurung pertama yang dijahit oleh ayah

Monday, April 18, 2011

Embun dua tahun

video

Monday, January 3, 2011

Embun benar2 sulung

5 December 2010, Embun mendapat seorang adik perempuan.. adiknya kami gelar 'Kekwa'.. Embun sangat gembira saat melihat ada bayi yang lebih kecil daripadanya. Tidak ada reaksi cemburu atau marah apabila saya atau ayahnya memegang Kekwa.

Kekwa- day 1

Setiap pagi apabila Embun baru sahaja bangun dari tidur, dia terus saja mencari Kekwa sambil menyebut "baby, baby.." dan sekarang dia sudah mulai menyebut "wawa, wawa.." walaupun banyak kali saya membetulkannya supaya menyebut Marwa.. :) Setiap hari lebih 20 kali Embun akan mencium pipi Kekwa. Sikap Embun sangat menyenangkan hati.Embun juga sudah menunjukkan sikapnya sebagai kakak sulung. Dia memang boleh diharap. Pernah sekali sewaktu saya agak keletihan, saya mengeluh dan sengaja berkata kepada Embun, "kakak,tolong ambik pampers adik, ummi nak tukar diaper dia.." Terus saja Embun masuk ke bilik tidur saya dan kemudian datang kepada saya dengan sekeping pampers. :)>Gigi Embun sudah hampir penuh, sekarang dia sudah punyai gigi geraham. Itu memudahkan Embun makan apa sahaja yang diberi kepadanya. Saya akan memastikan Embun makan di atas "high chair" atau pun di bawah pasti beralaskan surat khabar atau table mat. Kadang apabila Embun mahu makan sesuatu, walaupun sebiji oren, dia akan mengambil alas surat khabar atau table mat dengan sendiri tanpa disuruh! :)

Tadi saya melihat Embun membawa dua mug yang terdapat di bilik tv ke dapur dan meletakkannya di dalam sink. Embun akan memastikan cawan atau pinggan yang telah digunakan diletakkan di dapur. Oh,MashaAllah, bijak sungguh anak ummi ini. Ummi doakan Embun menjadi anak yang solehah, sentiasa riang dan kakak yang baik.. amin...